Lijnzaad olie Linum usitatissimum

beschrijving :

De cultivering van Vlas in de oude wereld gaat terug tot aan het begin van de civilisatie, ruim 8000 jaar geleden. Op het Iberische schiereiland werd al in de bronstijd Vlas aangebouwd en de oude Egyptenaren wikkelden hun mummies nadat ze met o.a. Lijnzaadolie gebalsemd waren in Linnen doeken. Ook in paalwoningen in Zwitserland werden 3000-4000 jaar oude zaden en weefselresten gevonden. Vlas is zo één van de oudste cultuurplanten van de oude wereld.

Zijn oorsprong vindt Vlas, Linum usitatissimum, waarschijnlijk ten Oosten van de Middellandse Zee in de buurt van India. Van daaruit volgde de verbreiding naar het Noorden en Westen. Heden wordt Vlas over de gehele wereld aangebouwd, in het wild is de plant nog maar zelden te vinden. Het is een éénjarige plant, tot 1 meter hoog met witte of blauwe bloemen.

Vlas kent een aantal variëteiten, er is een verschil tussen de planten die vezels of zaad leveren. Oorspronkelijk werd Vlas uitsluitend als leverancier van vezels geteeld. Het zaad, waaruit olie gewonnen kan worden, werd niet of in geringe mate benut. De reden daarvoor was dat de zaaddozen bij het rijpen openspringen, Linum crepitans, waardoor de zaadjes wegschieten. Om dit te verhinderen werd een plant geteelt var. bulgare waarvan de zaaddozen niet meer openspringen en zo eenvoudiger geoogst en verwerkt kunnen worden tot bijv. Lijnzaadolie.
Deze olie heeft vele eeuwen gediend als basis voor verf. Hiervoor werden aan de olie kleurpigmenten bijv. metaaloxyden toegevoegd.

Als de behoefte aan Vlasvezels terugliep werd de plant toenemend aangebouwd voor het winnen van zaad. Om de opbrengst hiervan te verhogen werd de Olievlas met steeds grotere zaaddozen en meer zaadjes geteelt. De zaadjes worden warm of koud geperst, het oliegehalte varieërt tussen de 35 en 45%. Daarvan is 40-70% linolenzuur, 15-30% oliezuur en 10-30% linolzuur. De olie wordt veel gebruikt in de lak- en verfindustrie en voor de fabricage van linoleum. Als consumptie olie is hij belangrijk door het hoge gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren.
Vlaszaadolie is een drogende olie die in de huidverzorging door zijn sterke geur en het snelle oxyderen weinig toepassingen kent. De olie heeft een regenererende en ontstekingsremmende werking. Om het sterk uitdrogende effect te verminderen kan de olie met een andere basisolie gemengd worden. Mengen met Jojoba olie (1:1) verlengt bovendien de houdbaarheid.
Gebruik Lijnzaadolie puur of in mengsels o.a. bij; vette of acnehuid, eczeem, ontstekingen, huidirritaties, kloven en scheuren


contra-indicatie: kan na opening niet lang bewaard worden, wordt snel ranzig
Vlaszaadolie wordt hoofdzakelijk inwendig gebruikt om een tekort aan Omega-3 vetzuren aan te vullen en werkt ook hier weerstand verhogend. Een toepassing in de huidverzorging:
vette en acne huid: 50 ml. Lijnzaadolie mengen met 10 ml. Jojoba olie en een paar druppels Palmerosa. Met dit mengsel 2x per dag de huid verzorgen.

 

    

       Aromatherapie
  Home                      
  Belanrijke werkstoffen
  Gebruik
 Basisoliën
 Alfabetische nederlands
 Alfabetisch botanisch
 Citrusoliën
 Muntoliën
 Theeboomoliën
 Verkorte uitleg indicatie
 Oliën A tot en met C
 Oliën D tot en met K
 Oliën L tot en met P
 Oliën R tot en met Z
        Aandoeningen
A B C D E F G H I
J K L M N O P R
S T U V W Z  

Echinacea purpurea

 Hypericum perfiolatum